Vakantie in coronatijd: wat mag wel en wat mag niet?

camper huren

Het zijn op verschillende vlakken vreemde tijden, sinds de uitbraak van het coronavirus COVID-19. Zowel voorheen kerngezonde als reeds kwetsbare mensen raken ernstig ziek, sommigen komen zelfs te overlijden. Talloze bedrijven hebben het zwaar, staan op omvallen of hebben inmiddels de handdoek al moeten werpen. Maar we lijken inmiddels over de top heen te zijn en kunnen ons inmiddels gelukkig weer druk maken om minder evidente aangelegenheden. Zoals: kunnen we nog wel op vakantie? En zo ja: waar kunnen we dan heen?

Het zijn vragen die menig Nederlander zich de afgelopen tijd heeft gesteld: kan ik dit jaar een vakantiehuisje reserveren of camper huren bij De Leukste Camper? Gaat mijn reeds geboekte vliegvakantie nog door? Kunnen we überhaupt naar het buitenland deze zomer? Want na al die maanden thuiszitten is de drang om eropuit te trekken groter dan ooit tevoren. Afgelopen woensdag gaf premier Rutte (voorlopig) uitsluitsel.

Op vakantie binnen Nederland

Voor de liefhebbers van een vakantie in eigen land had de minister-president goed nieuws: dat is dit jaar hoogstwaarschijnlijk ‘gewoon’ mogelijk. Vakantieparken mogen nu al geopend zijn, al geldt een uitzondering voor sanitaire voorzieningen op deze parken. Deze mogen, als er niets verandert, op 1 juli ook weer open. Wel gelden ook op campings en in hotels natuurlijk nog de basisregels: houd anderhalve meter afstand, was je handen, vermijd drukte en blijf thuis wanneer je klachten hebt.

Met de openstelling voor binnenlands toerisme zijn automatisch ook buitenlandse vakantiegangers welkom in Nederland, vanaf 15 juni. Dit geldt echter alleen voor vakantiegangers uit de Europese landen met een vergelijkbare corona-aanpak als Nederland. Zweden en Britten zijn om die reden op dit moment nog niet welkom.

Op vakantie binnen Europa

Of je naar het buitenland op vakantie kunt, hangt vooral af van de situatie en bijbehorende maatregelen aldaar. De Nederlandse regering kan je niet verbieden te gaan, maar de autoriteiten in het land van bestemming kunnen dat wél. Het kan dus zijn dat er op het laatste moment alsnog een streep door je vakantie gaat, wanneer je naar het buitenland wilt. Voorlopig kun je echter wel naar de meeste populaire Europese vakantielanden, met uitzondering van Frankrijk en Spanje. Hier wordt nog besloten of zij buitenlandse toeristen toelaten. Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk staan geen Nederlandse toeristen toe.

Op vakantie buiten Europa

Het reisadvies voor landen buiten Europa is kort maar krachtig: ga niet, was de boodschap van premier Rutte. Voor alle landen buiten de EU geldt een zogeheten oranje reisadvies, wat inhoudt dat je alleen mag reizen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Een uitzondering hierop vormen de ‘Nederlandse’ eilanden in het Caribisch gebied: de ABC-eilanden, Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten. Hier mag je vanaf 15 juni wél naartoe op vakantie, omdat zij een vergelijkbare aanpak kennen als Nederland en de situatie daar eveneens stabiel is.